Sap maken is ons ambacht

Sap maken is ons ambacht

Oprecht vakmanschap

Ons vruchtensap kent maar één ingrediënt: fruit! Daarom gebruiken wij uitsluitend fruit van zorgvuldig geselecteerde rassen en van telers die wij kennen en vertrouwen. Het is eigenlijk heel eenvoudig: lekker fruit op de pers, geeft goed sap in de fles! Zo zorgen wij ervoor dat elke fles die uit onze sapmakerij rolt het Schulp etiket waard is. 

Van fruit tot sap

Fruitpluk

Het fruit wordt met de hand geplukt zodra het goed is gerijpt.

Selectie

Voor een uitgekiende smaak selecteren wij de juiste rassen.

Controle

Voordat we gaan persen controleren we het fruit op kwaliteit.

Wassen

Het fruit wordt vervolgens gewassen.

Persen

Met behulp van onze zeefbandpers wordt het sap uit het fruit geperst.

Pasteuriseren

Een zorgvuldige, korte warmtebehandeling garandeert een uitstekende houdbaarheid.

Bottelen

Binnen een uur na het persen is het sap gebotteld en teruggekoeld.

Etikettering

De fles wordt voorzien van een mooi etiket en krijgt een unieke code op de deksel, waardoor deze tot op de minuut traceerbaar is.

Resultaat

Heerlijk natuurtroebel sap in onze eigen sapfles, voorzien van een Schulp-etiket.

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Selectie van fruittelers en rassen

De vruchten plukken van opgebouwde kennis en ervaring

Dankzij onze familiegeschiedenis van fruittelers en een uitgebreid netwerk binnen de Nederlandse fruitteelt weten wij precies welke rassen we nodig hebben en bij welke telers we daarvoor terecht kunnen.

WIST JE DAT?

Voor sap gebruiken we niet het mooiste fruit. Zo mag het fruit best scheef gegroeid zijn, minder kleur of een afwijkend formaat hebben. Dat doet niets af aan de smaak!

av_schulp_beeldbank_boomgaard_80_20lr__1_20201117_202827
schulp-proces-appels_1_20210305_175841
krachtsap_1_20210310_102225

Wassen, fijnmalen en persen

Natuurlijk sap persen

Door de jaren heen hebben wij ons productieproces aldoor verfijnd. Het fruit wordt zorgvuldig geïnspecteerd en gewassen, waarna het kan worden fijngemalen. Het fijngemalen fruit wordt vervolgens op een zogenaamde zeefbandpers uitgeperst, waardoor het natuurlijke sap vrijkomt.

schulp-sapperserij-5-persen_1_20210324_113021

Korte warmtebehandeling

De ideale balans

We zouden het sap natuurlijk ook vers kunnen verkopen. Toch kiezen wij bewust voor een korte warmtebehandeling, ook wel pasteurisatie genoemd, waardoor het sap in een gesloten fles goed houdbaar is.

Ook hier speelt zuinig omgaan met de natuur een rol. Een aanzienlijk deel van vers sap wordt in de praktijk weggegooid omdat het over de datum in de winkel staat of bedorven in de koelkast. Dat is zonde.

Door onze sappen kort te verhitten bereiken wij in onze ogen de ideale balans tussen puur, smaakvol sap en houdbaarheid, waardoor we een hoop verspilling voorkomen.

WIST JE DAT?

Er zijn verschillende methoden om sap te maken. Fruit persen met een zeefbandpers gevolgd door een korte warmtebehandeling bij het bottelen is wat ons betreft de beste combinatie met het oog op smaak en houdbaarheid.

De botteling

Zuinig op energie

Het sap wordt met een temperatuur van 85 graden gebotteld in onze Schulpflessen, waarvan het model ‘slasausfles’ wordt genoemd. Doordat het sap warm de fles ingaat, trekt de fles vacuüm als deze gesloten wordt waardoor het sap zeer lang houdbaar is.

Nadat er een dop op de fles is gedraaid wordt het sap zo snel mogelijk teruggekoeld. De warmte die we daarbij terugwinnen wordt weer gebruikt om het volgende sap te verwarmen. Zo zijn we zuinig op onze energie.

av_schulp_concept_31_1_20201119_160223
schulp-sapperserij-bottelen
schulp-sapperserij-bottelen-2

Distributie

Sap op transport

Na de botteling worden de flessen in grote fruitkisten gestapeld en opgeslagen. Een ander groot voordeel van pasteurisatie is dat onze sappen ongekoeld houdbaar zijn. We hebben daardoor geen koeltransport of een gekoelde opslag nodig, zodat we ook op dat terrein energie besparen.

Nadat alle flessen in kisten in het magazijn zijn opgestapeld, kunnen wij de bestellingen gaan klaarmaken voor restaurants, conferentiecentra en natuurvoedingswinkels.

WIST JE DAT?

De droge pulp die overblijft na het persen, verkopen we aan een biologische boer aan de overkant van de Vecht: gezond veevoer voor zijn koeien.

av_schulp_beeldbank_boomgaard_101_20lr_1_20201117_205031
av_schulp_beeldbank_boomgaard_102_20lr_1_20201117_205149

Resultaat

Heerlijk natuurtroebel sap!

Het resultaat van dit proces? Het lekkerst mogelijke natuurtroebele en houdbare sap! Het is onze missie om onze kennis en kunde van fruittelen en sapmaken in te zetten om zo lekker en gezond mogelijke sap te maken en om voor de natuur en onze omgeving te zorgen. Probeer het zelf. Bekijk of onze sappen bij u in de buurt worden verkocht of bestel ze via onze webshop.

ambachtelijk_assorrtiment_flessen_1_20210324_163910