0

Je winkelwagen is leeg.

Over Schulp

Vijf generaties aan ervaring en kennis van fruit en fruitteelt

Over Schulp

Kennis van fruit

sinds
1861

Als pachtboer begint Albertus Schulp in 1861 op één hectare grond in Breukelen langs de rivier de Vecht. Vijf generaties Schulp groeien op als fruittelers, op diezelfde grond en langs diezelfde rivier. In 1995 besluit Albert Schulp om zich naast het fruittelen ook toe te leggen op het maken van sap. Een goede keuze, want sinds dat jaar maakt Schulp het pure en natuurtroebele sap dat je van ons kent.

Bewuste keuzes

Als familie zijn we van oudsher gevestigd in de Vechtstreek, onderdeel van het Groene Hart. Wij zijn ons goed bewust van al het moois dat het Hollandse land ons te bieden heeft en daar zijn wij vanzelfsprekend zuinig op. 

Dit rentmeesterschap spreekt uit de bewuste keuzes die we maken, zoals het zelf opwekken van groene energie en het verantwoord inzetten hiervan. Daarnaast brengen wij het restproduct van uitgeperst fruit naar onze buurman-boeren als voeding voor hun vee. Het overige afval wordt zorgvuldig gescheiden, waardoor wij nagenoeg geen restafval hebben.

Dicht bij huis

Wij gebruiken bij voorkeur Hollands fruit, veelal van fruittelers uit de regio. Ook voor onze dubbelsappen maken wij zo veel mogelijk gebruik van Hollands fruit, zoals appels, peren, aardbeien en blauwe bessen. 

Het volledige proces van persen tot en met bottelen vindt plaats in eigen huis. Op deze manier beperken wij onze foodmiles en ondersteunen we de fruitteeltsector in eigen land.

Kleine geschiedenis
van Schulp

R2Vib29ydGVodWlzU2NodWxw
1861

Pachtboer bij kasteel Oudaen

Albertus Schulp (1816 – 1894) verhuist met zijn gezin van het Friese Tietjerksteradeel naar Breukelen Sint Pieters en gaat aan de slag als pachtboer bij Kasteel Oudaen. Het woonklaar-gemaakte koetshuis ernaast wordt betrokken als woning. Albertus runt een gemengd bedrijf met o.a. groente- en fruitteelt, koeien en kippen. De koeien grazen onder de hoogstam fruitbomen, de kippen in de groentetuin. Zo is Ridderhofstad Oudaen met de tuinderij en boomgaard zelfvoorzienend.

Qm9vdA==
1925

Fruitvervoer via de beurtschipper

Aan het begin van de 20ste eeuw gaat zoon Gerrit (1849- 1920) met zijn roeiboot over de Vecht naar het dorp om de geoogste groenten en fruit daar uit te venten. Zoon Albertus (1893 - 1947) laat rond 1925, als volgende generatie, de plaatselijke beurtschipper zijn vers geoogste groenten en fruit dagelijks van de tuinderij en uit de boomgaard naar de veiling in Utrecht varen.

UmFwcG9ydDJHZXJyaXRTY2h1bHA=
1947

Werken-leren uit nood geboren

Albertus Schulp, kleinzoon van Albertus en opa van de huidige generatie, overlijdt onverwachts in de strenge winter van ’46-’47. Zoon Gerrit (1928 – 2006) moet nu op zeventienjarige leeftijd van school komen om te helpen in het bedrijf om zo het hoofd boven water te houden. Dat lukt.

T3BlbA==
1956

De eerste tractor en vrachtauto

Gerrit zet het bedrijf voort en ziet de wereld snel veranderen. De eerste tractor doet zijn intrede op het bedrijf en vervolgens ook een eigen vrachtauto waardoor de beurtschipper overbodig wordt. Er wordt afscheid genomen van de meeste takken van het gemengde bedrijf zodat men zich volledig kan toeleggen op fruitteelt.

R2Vycml0X0RvY2h0ZXI=
1964

Fruit plukken op het Breukelse land

Het is nu nog gebruikelijk om een breed assortiment fruitsoorten te telen en zodoende groeien er niet alleen appels en peren maar ook nog aardbeien, pruimen en rode en zwarte bessen op het Breukelse land.

QWxiZXJ0SW5nZQ==
1995

De eerste pers-opdracht is binnen

Albert Schulp (1972), zoon van Gerrit, begint met het persen van fruit omdat zijn appels en peren op de veiling nog niet eens de kostprijs opleveren. In februari komt de eerste pers-opdracht! Het gaat om 6.500 kilo appels persen voor collega fruitteler Van Drogenbroek uit Loenen aan de Vecht voor diens eigen boerderijwinkel. Vrijwel vanaf het eerste begin wordt er ook biologisch fruit geperst en verkocht.

aGV0bWVya3NjaHVscF8xXzIwMjEwMzA5XzA4NTUxMg==
2000

Schulp als merk

Na de eerste jaren waarin vooral voor fruittelers wordt geperst en boerderijwinkels worden bediend groeit de vraag van versspeciaalzaken naar de natuurtroebele sappen van Schulp. Het besef groeit dat er behoefte is aan een herkenbaar merk. Na enige aarzeling wordt besloten om gewoon de achternaam Schulp op het etiket te zetten. Achteraf een prima keuze.

RWVyc3RlaHVscHZhblNjaHVscA==
2014

Eerste hulp van Schulp

Na de (biologische) vruchtensappen worden in 2014 ook functionele sappen aan het assortiment toegevoegd. Bij deze sappen draait het om de functionele eigenschappen van de groenten en fruit die erin verwerkt zijn en daardoor bijdragen aan het voorkomen en verhelpen van lichamelijke ongemakken. Aanvankelijk wordt dit gedaan onder de naam Eerste hulp van Schulp en met het ontwerp wordt zelfs een award gewonnen. Inmiddels is deze lijn omgedoopt tot ‘Krachtsap’.

c2NodWxwX3NhcHBlcnNlcmlqXzJfMV8yMDIwMDQyMV8xNDI3MTFfMV8yMDIxMDMwOF8xMDQwMDA=
2019

CO2-neutrale perserij

Of het nu gaat om de pulp die overblijft na het persen of de kartonnen platen op de pallets met glazen flessen; wat hergebruikt kan worden, wordt ook daadwerkelijk hergebruikt om verspilling tegen te gaan. Nu het dak van de perserij vol ligt met zonnepanelen mag Schulp zichzelf CO2-neutraal noemen. Een mooie stap vooruit.

1861
1925
1947
1956
1964
1995
2000
2014
2019
schulp_boomgaard_1_20210310_111739

De sapploeg

Ons team van ervaren sapmakers en fruitkenners is goed op elkaar ingespeeld. Elke dag combineren wij onze kennis van het fruit met onze liefde voor het vak om heerlijk natuurtroebel vruchtensap te maken.

Jaap & Gerrit-Jan

Sapadviseurs
Jaap & Gerrit-Jan

Paul, Cor, Jan en Joost

Sapverkopers
Paul, Cor, Jan en Joost

Albert Schulp

Sapmaker
Albert Schulp

Barry en Henk

Sapmakers
Barry en Henk

Rafal en Jeroen

Sapschuivers
Rafal en Jeroen

Onze sap-perserij 

Stap voor stap van fruit tot sap

Het persen van fruit vraagt consistente keuzes. Benieuwd? Bekijk dan welke stappen wij doorlopen om van lekker fruit lekker sap te maken.